© Koos Breukel

Arnon Grunberg

vrijdag 4 november 2016 / 21:40 - 22:10 @ The Blue Room

Arnon Grunberg (1971) is een van de belangrijkste schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Hij beoefent alle genres en won nagenoeg alle literaire prijzen. Tirza werd door De Groene Amsterdammer uitgeroepen tot de beste roman van het eerste decennium. Zijn meest recente boeken zijn De man zonder ziekte (2012), Het bestand (2015) en Moedervlekken (2016).

In het privédomeinprogramma wordt het Crossing Border-publiek getrakteerd op een exclusieve voorpresentatie van Aan nederlagen geen gebrek, brieven en documenten van de hand van Grunberg uit de periode 1988-1994.

Op zeventienjarige leeftijd neemt Arnon Grunberg een kloek besluit: hij verlaat het Vossius Gymnasium zonder diploma en maakt zich los van het ouderlijk huis, waarin de oorlog nog altijd voortwoedt. Acteur wil hij worden, toneelschrijver en dichter. In Aan nederlagen geen gebrek volgen we de carrière van de jonge Grunberg via de brieven waarmee hij zijn omgeving bestookt. We lezen hoe hij zijn geluk in de toneelwereld beproeft en hoe zijn avontuur als uitgever van Kasimir (voor niet-arische Duitse literatuur) op een catastrofe uitloopt. De vurige liefdes die hij voor actrices en serveersters opvat, blijven onbeantwoord. Met een schuld, die inmiddels tot een ton is opgelopen, lijkt de enige uitweg nog de ontsnapping naar een booreiland. Maar onverwacht keert het tij met de verschijning van zijn debuutroman Blauwe maandagen.

 

Over 50 jaar privé-domein op Crossing Border:
In 2016 bestaat de roemruchte reeks Privé-domein vijftig jaar. Sinds 1966 verschenen bijna driehonderd egodocumenten (brieven, dagboeken en memoires) van wereldberoemde schrijvers, meer dan genoeg om een flinke boekenkast mee te vullen.

Op deze avond vertellen schrijvers over hun liefde voor Privé-domein en dragen ze favoriete fragmenten voor. Tevens worden nieuwe delen gepresenteerd van Arnon Grunberg, Ernest Hemingway en Jan Jacob Slauerhoff. De avond wordt muzikaal omlijst door sfeervolle gitaarpop van Dandelion, swingende accordeonmuziek van Felix Strategier en dansbare bruggetjes van dj Basje Boer. Een echt Privé-domein familiefeest dus, en u bent van harte uitgenodigd.

Met bijdragen van: Hein Aalders, Gerbrand Bakker, Basje Boer, Dandelion, Christiaan Weijts, Katja de BruinArnon Grunberg, Lisa Kuitert, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Nina Polak, Vic van de Reijt, Simone van Saarloos, Arie Storm, Felix Strategier en Koos van Zomeren. Presentatie: Anton de Goede.