© Keke Keukelaar © Hélène Bamberger

Julia Deck & Lize Spit

vrijdag 4 november 2016 / 22:45 - 23:25 @ Humanity House Stage

Julia Deck werd in één klap een literaire sensatie in Frankrijk toen in 2012 haar debuutroman Viviane Élisabeth Fauville werd gepubliceerd. En nu is het de beurt aan ons land om haar bijzondere talenten te ontdekken: in haar huiveringwekkende boek kruipt de lezer in het hoofd van een moordenares – ‘als gevangenen van haar fouten, horen we hoe de stemmen haar alledaagse dingen vertellen, doorspekt met paranoia. (…)’ (Le monde).

Kom maar op als je durft…

 

 

‘Wat. Een. Verhaal!’ en ‘In 1 ruk uitgelezen van m’n sokken geblazen’. Deze en meer lyrische tweets over de debuutroman van Lize Spit (België, 1988) prijkten in juni in koeienletters op de muren van aardig wat Nederlandse stationshallen. Inmiddels lazen al meer dan 60.000 mensen in België en Nederland hoe de hoofdpersoon in Het smelt teruggaat naar haar geboortedorp op het Vlaamse platteland en aan de hand van terugblikken haar jeugd blootlegt. Een jeugd die steeds meer scheuren begint te vertonen en leidt tot een schokkende finale.

‘Meer dan om het heden draait het om het samenspel met het verleden, om de vorming van de mens Eva, die Spit induikt tot in de diepte van haar haarvaten. Met zo’n entree in de letteren is Lize Spit de belofte voorbij.’ – NRC.nl ****

‘De wraak die Eva voor ogen heeft, komt als een schok en laat je verslagen achter. Mooi hoe Spit die ontzetting bij de lezer teweegbrengt. Wat een onwaarschijnlijk boek. Ga dit lezen!’ – 8weekly

Julia Deck en Lize Spit treden samen op in een dubbelinterview door Arjan Peters.

Lize Spit is ook een van de auteurs van The Chronicles en neemt daarvoor op 5 november plaats voor een interview met alle deelnemers.