Foto van Saarloos: © Koos Breukel | Foto Kaufmann: © Alexey Kiselev

Kat Kaufmann & Simone van Saarloos

vrijdag 4 november 2016 / 20:30 - 21:10 @ Humanity House Stage

Simone van Saarloos (1990) was afgelopen jaar de jongste Zomergast ooit, maar staat in de literaire wereld al jarenlang haar mannetje. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York en is sindsdien een beroemd en berucht filosoof, publicist en schrijfster. Sinds 2013 publiceert ze driewekelijks een column in nrc.next en eerder publiceerden onder andere Vrij Nederland, de Volkskrant en Das Magazin haar maatschappijkritische verhalen en interviews. In het najaar komt haar romandebuut uit: De vrouw die. Helemaal in Van Saarloos-stijl over invloed en maakbaarheid. Wat bepaalt een leven: biologie of mythes? Hoe verwerf je invloed en waarom zou je die eigenlijk willen?

Kat Kaufmann (1981) durft met haar debuutroman Eiland van jou belangrijke en actuele thema’s zoals migratie en identiteit onder handen te nemen. Het boek leverde haar dan ook meteen een belangrijke Duitse debuutprijs op. Kaufmann kan uit persoonlijke ervaring putten: deze Duitse is geboren in Rusland, emigreerde begin jaren ’90 naar Duitsland en bracht daar als kind een paar jaar in een vluchtelingenopvang door. In Eiland van mij gaat het ook over de mogelijkheden die je hebt om iets te zijn, een motto die deze jazz-zangeres, componist, fotografe en auteur ook zelf ter harte geeft genomen.

‘Een plaats in de wereld vinden is niet gemakkelijk. Kat Kaufmann gaat deze uitdaging vol attitude aan’ – Der Spiegel

Van Saarloos en Kaufmann worden samen geïnterviewd door Persis Bekkering, Simone van Saarloos treedt ook op in het 50 jaar Privé-domein.