Festivals

What's on

Nieuws

Over

Galerij

Audio & Video

social iconsocial iconsocial iconsocial iconsocial icon

NL

EN

DATUM

05 Sep 2024

Crossing Border 2024: Programma festivalavonden en dagprogramma compleet

Nieuwe namen aangekondigd voor het programma van Crossing Border 2024.

image in text
Poster image: Rinus van de Velde
'I float a meter and a half above the surface,...'
2024, oil pastel on paper, 110 x 73 cm, courtesy Tim Van Laere Gallery

Programma festival avonden en dag programma compleet Het avond festivalprogramma in de Koninklijke Schouwburg op 1 en 2 november is nu compleet, evenals het literaire dagprogramma op 2 november met aparte evenementen op verschillende locaties.

Nieuwe namen toegevoegd aan de line up:
Paul Lynch, David Mitchell, Sana Valiulina, Stefan Hertmans, Julia Schoch, Daria Serenko, Malachy Tallack, Carolina Trujillo, Vanessa Kisuule, Bernardo Zannoni, Moon Unit Zappa, Andrej Koerkov, Lucky Fonz III, Eva Baltasar, Nikki Dekker, Sheherazaad, MRCY.

Winnaars Europese Literatuurprijs bekendgemaakt Het dagprogramma op 2 november wordt in stijl afgesloten met de uitreiking van de Europese Literatuurprijs in het Kunstmuseum in Den Haag. De geweldige winnaars zijn zojuist bekendgemaakt: Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk en Karol Lesman met het boek Empusion.

Kinderprogramma compleet In deze nieuwsbrief ook de laatste toevoegingen van internationale schrijvers en illustratoren voor het kinderprogramma op 2 november in Theater Vaillant. Dit wordt een spannende dag voor jonge lezers met lezingen en workshops (0-12 jaar)

Tickets zijn nu te koop. Om het volledige programma te bekijken, en te zien wat per dag gepland staat, click hier.

image in text

Literatuur & muziekprogramma

Een selectie van de nieuw toegevoegde namen aan het programma vindt u hieronder. Klik hier om de volledige line-up te bekijken, inclusief eerder bevestigde namen en de rest van de nieuwe namen.

Literatuurprogramma

Malachy Tallack is een van de meest geprezen Schotse schrijvers van het afgelopen decennium. Zijn nieuwste boek, That Beautiful Atlantic Waltz, gaat over de kracht van muziek en het gevoel van verbondenheid. Hij is ook een begaafd muzikant en heeft songteksten geschreven voor elk hoofdstuk, waarvan hij er een aantal zal spelen. De geprezen Duitse auteur Julia Schoch schetst de hoogtepunten en dieptepunten van een verbroken liefdesrelatie in haar nieuwste boek Het echtpaar van de eeuw. David Mitchell, auteur van number9dream en Wolkenatlas (beide genomineerd voor de Man Booker Prize), zal ook te gast zijn. Hij zal spreken over zijn nieuwste roman, Utopia Avenue, die het verhaal vertelt van de opkomst en ondergang van een eigenzinnige Britse rockband tegen een achtergrond van de psychedelische dampen van Londen. De Ierse romanschrijver Paul Lynch zal bij ons zijn, die de prestigieuze Booker Prize won voor zijn meest recente roman, Het lied van de profeet, een hartverscheurend verhaal over een land in oorlog en een menselijk portret van een moeder die probeert haar gezin bij elkaar te houden. Moon Unit Zappa - dochter van muzikant Frank Zappa - verscheen op 14-jarige leeftijd in het carrièrebepalende nummer Valley Girl van haar vader. Sindsdien heeft ze zichzelf gevestigd als schrijfster, actrice, comédienne, artieste, podcaster en theehandelaar. Ze zal bij ons zijn om haar memoires Earth to Moon te bespreken. Sana Valiulina bespreekt haar aanstaande boek, Waar alle wegen ophouden, dat eind oktober zal worden gepubliceerd. Daarin volgt ze de veertienjarige reis van haar vader. Zijn pad voert hem van West-Rusland naar Bretagne en Normandië, vervolgens door Engeland en terug naar zijn thuisland, waar hij tien jaar gevangen zat in de Goelag als verrader.

Muziekprogramma

De Amerikaanse componist en zangeres Sheherazaad presenteert haar aanstaande mini-album, Qasr, (geproduceerd door Arooj Aftab), dat ontstond in een tijd van vervreemding van de familie, verdriet om een verloren oudere en de raciale polarisatie van haar land zoals zij dat kende. Qasr, dat in het Urdu vertaald wordt als "kasteel" of "fort", is inderdaad een monument — een soort belichaming van de echte spanningen van ontheemding, het duwen en trekken van diaspora en de verdorvenheid van uitwissen en vergeten wortels. MRCY bestaat uit producer Barney Lister en zanger Kojo Degraft-Johnson. Hoewel ze uit verschillende hoeken van Engeland komen, smelten hun invloeden samen tot een uniek, warm soul geluid. Beiden waren al gevestigde namen in de muziekwereld. Barney is een van de meest gewilde producers binnen het Verenigd Koninkrijk, met samenwerkingen met onder anderen Obongjayar, Joy Crookes en Olivia Dean. Kojo, die zijn muzikale roots vond in de kerk in Zuid-Londen, zong eerder met artiesten als Cleo Sol en Little Simz.

Tickets

image in text

Winnaars bekendgemaakt voor de Europese Literatuurprijs 2024


Het is zover! De winnaars van de European Literature Prize 2024 zijn bekend. Het winnende boek is Empusion van Olga Tokarczuk, vertaald door Karol Lesman (Uitgeverij De Geus). De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 2 november vanaf 16:30 uur tijdens Crossing Border. De locatie van de prijsuitreiking is het Kunstmuseum Den Haag. Daar ontvangen Tokarczuk (die eerder de Nobelprijs voor Literatuur won) en Lesman de prijs uit handen van juryvoorzitter Niña Weijers. De schrijfster en vertaler gaan vervolgens met een moderator in gesprek over het boek.


De boeken zullen te koop zijn in onze Other World Bookshop en Olga Tokarczuk signeert na afloop. Dit programma is gratis toegankelijk (u dient wel een gratis ticket te reserveren in de Crossing Border ticketshop).

De European Literature Prize beloont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden gehuldigd en ontvangen ieder € 10.000 aan prijzengeld. De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de 14e keer uitgereikt.

Meer over de winnaars en de Europese Literatuurprijs vindt u hier.

Tickets

image in text

Kids’ Programma


Het Crossing Border kinderprogramma keert terug. De tweede editie vindt plaats op 2 november in verschillende zalen van Theater Vaillant. Een programma met schrijvers en illustratoren uit verschillende landen die hun sporen internationaal hebben verdiend. We presenteren een diverse selectie aan stemmen, talen en levenservaringen.

De schrijvers lezen hun eigen verhalen in hun moedertaal voor, en er leest ook een Nederlandse vertaler mee. Er zullen interviews plaatsvinden over de creatieve en artistieke processen achter de verhalen, gevolgd door interactieve workshops. Er zijn aparte evenementen voor verschillende leeftijdsgroepen. Elk evenement duurt +/- een uur. De boeken zijn voor baby's en peuters (0-4), beginnende lezers (4-8) en gevorderde lezers (8-12+). De leeftijdscategorieën zijn een schatting.

We verwelkomen Gianumberto Accinelli (voor 8-12 jaar), een Italiaanse bioloog en schrijver. Hij vertelt ons over zijn boek Diep in de blauwe zee. Dit bijzondere boek neemt je mee, steeds dieper de zee in. De liniaal aan de linkerkant van elke pagina is je steun op weg naar de diepste, donkerste bodem van de zee. Je reist door zones waar het van leven bruist is bezoekt plekken die stil en eenzaam zijn. Wat kom je tegen? Van pinguïns en vissen, onderzeeërs en enorme reuzeninktvissen tot de vreemde wezens die leven in de 11 kilometer diepe Marianentrog.

Mohana van den Kroonenberg (voor 4-8 jaar): een beeldhouwer en schrijfster. Ze maakte haar debuut met de verhalenbundel Moorddiner. In 2022 verscheen haar debuut voor kinderen, Dodo, over een kind dat niet spreekt.

Reg Desard en Vale (voor 0-4 jaar): Twee Haagse kunstenaars, met een passie voor technologie, elektronische muziekproductie, visuele programmering en op geluid reagerende installaties. Het duo organiseert een workshop waarin de deelnemers worden geïntroduceerd aan de kunst van het maken van eenvoudige muziekstukken met alledaagse geluiden.

Asaf Luzon en Leila Boukarim (voor de leeftijd van 8-12 jaar): Asaf Luzon is geboren in Jeruzalem en verhuisde ongeveer tien jaar geleden naar Berlijn. Illustreren is zijn grootste passie en tijdverdrijf. In zijn werk onderzoekt hij de liefde en alles wat daarbij hoort. Leila Boukarim is geboren in Libanon, heeft in de loop van haar leven de wereld rondgereisd en woont nu in Berlijn. Ze heeft verschillende kinderboeken gepubliceerd, waaronder Lost Words: An Armenian Story of Survival and Hope, over de Armeense genocide. Leila's verhalen zijn sterk beïnvloed door haar opvoeding in het Midden-Oosten en de opvoeding van twee jonge jongens. Samen hebben Asaf en Leila "A Million kites: testimonies and poems from the children of Gaza" samengesteld en geïllustreerd. Dit kleine boekje is een verzameling gedichten en getuigenissen van de kinderen van Gaza, samengesteld tussen oktober 2023 en maart 2024.

Klik hier voor meer informatie over het kinderprogramma.

Tickets

Laatste nieuws

Aankondiging

Lancering Crossing Border NXT en festivalchroniqueurs bekend

Aankondiging

BorderKitchen verwelkomt Ierse auteur Colm Tóibín en volledige line-up De Situatie