Twintig jaar geleden verhuisde Pulitzerprijswinnaar Benjamin Moser naar Utrecht om bij zijn partner te zijn. Om Nederland beter te begrijpen begon hij door musea te zwerven, waar hij oog in oog kwam te staan met de fascinerende schilders uit de 17e eeuws: de altijd dynamische Rembrandt, de intieme Ter Borch, de raadselachtige Vermeer.
Daarbij liep hij tegen dezelfde vragen aan die deze meesters ook stelden: waarom maken we kunst, en waarom hebben we het nodig? Wie en wat is een artiest? Hoe kan kunst ons een spiegel voorhouden, en hoe kan het ons helpen anderen te begrijpen? En kan kunst de plaats van God innemen in een religieloze samenleving?
De Wereld op zijn Kop. Ontmoetingen met de Hollandse Meesters is een sprankelend boek waarin Moser op toegankelijke, verdiepende en bedachtzame wijze inzicht biedt in de levens van de Hollandse Meesters. Het is een informatieve gids over één van de meest indrukwekkende periodes in de menselijke creativiteit die desalniettemin lekker wegleest, of je nu geleerde of toerist bent.
Moser komt van origine uit Houston, Texas. Zijn biografie van Clarice Lispector ontving veel lof van recensenten, en voor zijn biografie van Susan Sontag kreeg hij in 2020 de Pulitzerprijs.